Սնունդը և առողջությունը
Գինին և առողջությունը
![Գինին և առողջությունը Գինին և առողջությունը](up/article/big/file_61429_2830342.jpg)
Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն: Եվ հարցին, թե պե՞տք է օգտագործել գինի և այն կօգնի՞ պահպանել առողջությունը՝ միանշանակ պատասխանել հնարավոր չէ: Դա կախված է տվյալ օրգանիզմի վիճակից և տվյալ անհատի ինքնավերահսկման աստիճանից:
Բացի գինու օգտակար քանակը ճշտելուց, շատ կարևոր է նաև նրա որակի խնդիրը: էժանագին, կասկածելի արտադրության գինին կարող է անգամ վնասակար լինել: Տեղին է հիշել Գյոթեի խոսքը. «Կյանքը չափազանց կարճ է՝ վատ գինի խմելու համար»:
Հին հույները գիտեին, որ գինին հիանալի հականեխիչ է, որն օգտակար է վիրավորներին և՛ խմելու, և՛ արտաքին օգտագործման համար: Իսկ խմելու ջրին մի փոքր գինի ավելացնելը ջրի հակավարակիչ լավագույն միջոցն է:
Եվրոպայում գինու օգտակարության մասին հայտնի դարձավ ավելի ուշ՝ վաղ միջնադարում, երբ այն օգտագործվում էր նաև ժանտախտի բուժման ժամանակ: Այն դեռևս չէր դիտվում որպես «գինու թերապիա», այլ լավ արդյունքը բացատրվում էր գինու մոգական հատկություններով:
Գինով բժշկությունը և գինու օգտագործումը բժշկական նպատակով անվանեցին էնոթերապիա: Այն մեծ տարածվածություն ստացավ հատկապես այնպիսի գինու արտադրությամբ զբաղվող երկրներում, ինչպիսիք են Իտալիան, Ֆրանսիան, Իսպանիան:
Հայտնի ֆրանսիացի միկրոբիոլոգ և քիմիկոս Լուի Պաստերը գինու մասին արտահայտվել է որպես «ամենաառողջ և ամենահիգիենիկ ըմպելիքի»:
Կարծիք կա, որ օրական մեկ բաժակ գինին օրգանիզմը հագեցնում է բոլոր անհրաժեշտ էլեմենտներով: Ֆրանսիայում ակտիվորեն օգտագործվում է Էյլոյի աղյուսակը, որը տեղեկատու է տարբեր հիվանդությունների ժամանակ գինու օգտագործման վերաբերյալ:
Գինին պարունակում է մեծ թվով միկրոէլեմենտներ (կալիում, մագնեզիում, ֆոսֆոր, յոդ, կոբալտ), վիտամիններ (C, B խմբի, PP և այլն), թթուներ, ալդեհիդներ, ավտոցիաններ՝ հակաբակտերիալ հատկությամբ, և այլ օգտակար նյութեր: Գինին չի զիջում, անգամ գերազանցում է հանքային ջրերին, նույնիսկ իր բնական ռադիոակտիվությամբ:
Մաքուր բնական գինին արդյունավետ պայքարում է սալմոնելայի, կոլիբակտերիայի դեմ, գինու մեջ ոչնչանում են մալարիայի, խոլերայի, տիֆի, տուբերկուլոզի և դիզինտերիայի հարուցիչները:
Անցյալ դարի 20-ական թվականներին Ղրիմում տարածված էր դիզինտերիան, և դեղորայքի պակասի պայմաններում հարյուրավոր կյանքեր փրկվեցին գինու շնորհիվ, որը կանոնավոր օգտագործվում էր ջրի հետ խառնած, 2/3 հարաբերակցությամբ:
Վաղուց հայտնի փաստ է, որ գինեգործական շրջանների բնակիչները մի քանի անգամ ավելի քիչ են ենթակա համավարակների:
Գինին իր հակաբակտերիալ հատկությունը պահպանում է նաև ջրի հետ խառնած` 1/1 հարաբերակցությամբ (հենց այդպիսի ըմպելիք է առաջարկում ներկայիս բժշկությունը համավարակների ժամանակ): Գինու հակավարակիչ հատկությունը պայմանավորված է ո՛չ միայն նրա մեջ առկա սպիրտով (ջրով բացված վիճակում սպիրտի քանակը գինու մեջ չափազանց քիչ է): Գիտնականների կարծիքով գինու օգտակար հատկությունները պայմանավորված են նրա մեջ պարունակվող դաբաղող նյութերի և գունանյութերի քայքայման արդյունքում առաջացող նյութերով:
Գինու օգտագործումն օգնում է նաև մրսածական հիվանդությունների, գրիպի, բրոնխիտի ժամանակ: Նման դեպքերում ժողովրդական հայտնի միջոց է գլինտվեյնը, որը տաք ըմպելիք է` պատրաստված կարմիր գինուց, համեմունքներից և այլ հավելումներից:
Գինին նաև բարձրացնում է օրգանիմի դիմադրողականությունը վարակների՝ գրիպի, հեպատիտ A-ի և այլ վարակների նկատմամբ:
Գինու հատկություններն օգնում են ստամոքս-աղիքային համակարգի հիվանդությունների ժամանակ: Կարմիր գինին հատկապես արդյունավետ է խոցերի, սպիների դեպքում: Կարմիր գինիներ խորհուրդ են տրվում օգտագործել սակավարյունությունների ժամանակ, պորտվեյնը՝ հյուծվածության դեպքում, վերմուտները, շամպայնը՝ փսխումների և տենդի ժամանակ:
Գինին նաև հիանալի միջոց է հիվանդությունների կանխարգելման համար:
Գինին կարելի է համարել երիտասարդության էլիքսիր: Իմաստուն բուրգունդցիները գինին անվանել են «ծերունիների կամ ծերության կաթ»:
Մաքուր գինին բարձրացնում է օրգանիզմի տոնուսը, վերականգնում է կենսական ուժերը, լավացնում նյութափոխանակությունը, կանխում է աթերոսկլերոզի զարգացումը, դանդաղեցնում է բջիջների ծերացումը, կանխում քաղցկեղային բջիջների աճը, իջեցնում արյան մեջ խոլեսթերինի մակարդակը: Կարմիր գինին, ասես, լվանում է անոթները:
Սպիտակ, հատկապես կիսաչոր գինիները բարձրացնում են անոթների էլաստիկությունը, կարգավորում սրտի գործունեությունը, իջեցնում թրոմբների, ինֆարկտի առաջացման վտանգը, իսկ շամպայնը լավացնում է թոքերի օդափոխությունը: Եվ, վերջապես, ցանկացած բնական գինի օրգանիզմը մաքրում է տոքսիններից և շլակներից:
Գինեգործությամբ զբաղվող շրջաններում նաև հայտնի է «միջերկրածովյան ֆենոմենը», այդ տարածքներում քիչ են հիվանդանում սիրտ-անոթային հիվանդություններով, ճարպակալմամբ, մարսողության խանգարումներով, հիպերտոնիայով, միներալ նյութերի շնորհիվ գինին նաև կանխում է կոտրվածքները և ոսկրային համակարգի հիվանդությունները:
Տարածված կարծիք կա, որ գինին բարձրացնում է զարկերակային ճնշումը, բայց դա ճիշտ չէ, ճնշումը կարող է բարձրանալ միայն միանգամից մոտավորապես 3 գավաթ գինի խմելու դեպքում:
Գինին տոնուսավորող է, հակասթրեսային, հակաալերգիկ, մանրէասպան, դիուրետիկ:
Ավելի գերադասելի է կարմիր գինու օգտագործումը, որի պատրաստման ժամանակ օգտագործվում է նաև խաղողի կեղևը:
Գինու օրվա քանակը պետք է որոշվի անհատական` հաշվի առնելով օրգանիզմի վիճակը: Միջին քանակը կանանց համար օրական 1-2 գավաթ չոր գինին է, տղամարդկանց համար՝ 3 գավաթը:
Որոշ սննդաբաններ խորհուրդ են տալիս գինին նոսրացնել ջրով`1/2 հարաբերակցությամբ և խմել օրվա ընթացքում ջրի, թեյի, սուրճի փոխարեն:
Նախքան գինիով թերապիա սկսելը անհրաժեշտ է խորհրդակցել բժշկի հետ:
Պետք է խմել գիտակցված, ինչպես ֆրանսիացիներն են ասում. «Գինին բուժում է բոլոր հիվանդությունները՝ ալկոհոլիզմից բացի»:
![](images/calendar.png)
Կարդացեք նաև
![Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_63974_6077936.jpg)
Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...
![](images/calendar.png)
![Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_63444_6922409.jpg)
Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...
![](images/calendar.png)
![Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am](up/article/small/file_62671_8628865.jpg)
Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...
![](images/calendar.png)
![ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը](up/article/small/file_62142_1182376.jpg)
Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...
![](images/calendar.png)
![ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին](up/article/small/file_62110_7625332.jpg)
Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...
![](images/calendar.png)
![Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_62083_6796040.jpg)
Միզապարկի քարերի առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...
![](images/calendar.png)
![Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_61405_2786846.jpg)
Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...
![](images/calendar.png)
![Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_61361_9970613.jpg)
Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...
![](images/calendar.png)
![Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am](up/article/small/file_61360_7884369.jpg)
Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...
![](images/calendar.png)
![Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_61322_1151595.jpg)
Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը: Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...
![](images/calendar.png)
![Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com](up/article/small/file_61171_4195308.png)
Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...
![](images/calendar.png)
![Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am](up/article/small/file_61069_8520252.jpg)
Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...
![](images/calendar.png)
![Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4 Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4](up/article/small/file_60184_4609941.jpg)
Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...
![](images/calendar.png)
![](images/white_bl.gif)
![](images/white_br.gif)
![](images/white_tr.gif)
![](images/white_tl.gif)
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
-
Ժողովրդական դեղամիջոցներ
-
Հղիություն. 4-րդ ամիս
-
Հղիություն. 7-րդ ամիս
-
Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
-
Հղիություն. 6-րդ ամիս
-
«Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
-
Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
-
Ամուսնական առաջին գիշերը
-
Ընկերության մասին
-
Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
-
Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
-
Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
-
Դդում
-
Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
-
Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
-
Սեռական գրգռում
-
Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
-
Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
-
Չիչխանի օգտակար հատկությունները
-
Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
-
Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
-
Դիմակներ` մազերի համար
-
Հղիություն. 1-ին ամիս
-
Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
-
Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
-
Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
-
Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
-
Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
-
Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
-
Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
-
Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
-
Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
-
Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
-
Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
-
ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
-
Իրիդիոսքրինինգ
-
Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն